2015. júl 21.

Órákon keresztül kapcsolat nélkül…

írta: retrodj
Órákon keresztül kapcsolat nélkül…

A sípszó után kapja be a faszomat!

Mit tehet az ember, amikor kiszolgáltatott helyzetbe kerül? Sokat sajnos nem! Ezt tapasztalhattam meg a hétvégén. Igyekeztem nem első felindulásból írni és fröcsögni, de néhány nap elteltével sem akar múlni a „tüske” okozta fájdalom.

Adott egy mobilszolgáltató, amely millió embert szolgál ki az országban – állításuk szerint – magas színvonalon. Ez (talán) többé-kevésbé így is van. Legújabb propagandájukkal támadást indítottak a maradék agysejtekért, illetve vásárlókért. Ugye lecsengett már az a versengés a 3 mobilszolgáltató között, amely a lefedettségére veri a nyálát, most itt az újítás. A reklám szerint európai színvonalú szolgáltatást érdemlünk mi magyarok és ezért minden követ meg fognak mozdítani. Élve a képzavarral még egy hidat is megfoltoztak a szolgáltató ikonikus T betűjével. Ez mind szép és jó, de amikor az élvezetre kerülne a sor…

Nem kell rosszra gondolni, hiszen az internet lassan alanyi jogon jár minden háztartásba. Legalábbis ez lenne a cél. Aztán jön a szürke valóság, ébredés a rózsaszín, szirupos trutyiból, amit álomnak hívunk. Munkám miatt a helyszínen tekintettem meg a Szombathelyi Haladás-Ferencváros bajnoki labdarúgó mérkőzést, amely nagyon sok nézőt vonzott. Nem is csoda, hiszen zöld-fehér rangadóról van szó és az időjárás is kegyes volt a szurkolókhoz. Igaz, a magyar focit évek óta nem jegyzik sehol – mármint magasabb szintekhez képest. De kanyarodjunk csak vissza az eredeti témához.

Tömött lelátók, élvezetes mérkőzés, televíziós közvetítés és Én. Rengeteg újságíró között foglaltam helyet és közvetítettem a találkozót. Azonban jött a nem várt fordulat! A mérkőzés 35. percében elszállt a netem. Mondhatjuk megesik a legjobb körökben is. Mellékesen megjegyzem, viccesnek találom, hogy a szabad ég alatt gyenge jelet fog a mobilstick, miközben egy acélszerkezetes csarnokban (Aréna Savaria) erőset. Elfogadom azt a magyarázatot, hogy nyilván távolabb van a torony a stadionhoz képest. Légvonalban talán 2 kilométer a távolság, de nem rugózom a témán tovább.

Az érzés megfizethetetlen, amikor az egész sajtópáholy idegesen kapkod, indítja újra a számítógépet és az összes USB csatlakozót végigpróbálja az újságíró különítmény. Talán még az is mosolyt csal az arcomra, mikor egymást kérdezik a felek, hogy miért nincs a Haladás stadionban internetkábel. De amikor a felettesem szeretném elérni, hogy jelezzem a közvetítés miért áll, az inkább kellemetlen kategória. Ugyanis nem csak a net, de a mobilszolgáltatás is szabadságra ment (utólag megtudtam, hogy a TV nézők sem jártak jobban). Szerencsémre egyik ismerősöm „piros” telefonján sikerült jelentenem a hiba okát. Persze nem gondoltam, hogy a java csak ezután jön.

Az MTVA új sportcsatornája (M4) és a találkozó közvetítése a második félidőben elszállt. Meg kell jegyeznem, hogy a ferencvárosi újságírók és a fővárosi TV-sek tanácstalanul álltak a dolog előtt. Kizárólagos szerződés, élő közvetítés és semmiről nem tehettek. A magam baja után őket is megértettem. Magas elvárásokkal kell megbirkózniuk, órákat aszalódtak, hogy leérjenek Szombathelyre és mindezt potyára. Persze a TV előtt ülők is megkapták a magukét, hogy miért is fizetik a magas előfizetési díjat.

Bizonyára a fejlesztések áldozatai lettünk, mert ugyan írtam egy normál hangvételű levelet a Telekomnak, de arra választ nem kaptam. Nyilván még lokalizálják, hogy mekkora a baj és mire lehet kenni. Szegény ember az, aki már kifogásokat sem tud gyártani. Már pedig Magyarországon élünk, tehát lesz ok és felelős is. Szerintem egy 30 kilométerrel arrébb lévő viharra lesz kenve a dolog. Ez olyan jó magyaros történet lenne. De az is lehet, hogy éppen akkor zárkóztatták a régiót Európához. Csak ez engem nem vigasztal, ahogy sok kollégámat és a nézőket sem. Ha késel a csekk befizetéssel, akkor 750 forintos SMS felszólítást kapsz. Ha ezután sem fizetsz, akkor 30 nap alatt kikapcsolják a telefonod, mert megtehetik. A szerződés kötelez téged is kedves olvasó.

Csak az a bajom, hogy mindig a felelősségem veszik elő, legyen szó bármiről. A jogaimat pedig tiporják ezerrel a multik. Vajon 10 éve miért nem volt ilyen történet? Akkor is elment az internet, a TV, akár a telefon is. De előre lehetett tudni, hogy mikor és miért!? Gaál Noémi bájosan belecsacsogott a nézők tekintetébe, hogy „vihar közeledik” és borítékolható volt a szolgáltatás kimaradása vagy akár az áramszünet.

Véleményem szerint Európa nem erre van! Nem volt ekkora gond pár éve, talán mert nem a versennyel voltak elfoglalva a szolgáltatók, hanem a minőségi munkával. Nem a pöcsötöket kéne összemérni, hanem magasabb szintre tenni azt a lécet és ennek előbb híre menne. A vasárnap esti teljesítménnyel szénné égették magukat, hiszen élő egyenesben mutatták be a SEMMIT. Ha ez a nagy EURÓPA, akkor inkább maradjunk a keleti blokkban.

S, hogy miért fáj ennyire ez a kimaradás? Azon túl, hogy több embernek a munkáját, míg mások szórakozását köpték szembe, vannak akik csak  vonalas telefonnal rendelkeznek. A hőségben rosszul lesz egy idős beteg ember vagy a front miatt karambol történik, hogy hívsz mentőket? (az érmés telefonok sem működtek) Tehát ha jobban belegondolok ez esetben élet-halál urai a szolgáltatók, s ahogy az előfizetőkhöz (valamint a problémák kezeléséhez) hozzáállnak az több mint aggályos.

 

UPDATE: A Telekom az áramellátási hibát nevezte meg felelősnek. Továbbá elnézést kér a cég az érintett ügyfelektől.
Tudtam, hogy meglesz a felelős! Csak remélni tudom, hogy a térségben a 18:30 és 21:00 közti időszakban nem volt szükség a mentőkre. Igen, még hiszek a „magyaros” csodákban.

 

mt_logo_3.jpg

 

Szólj hozzá

multi internet szolgáltatás mobiltelefon tüske irónia igaz történet 2015 Magyarország