2014. júl 14.

Egy csecsemő-lopás margójára

írta: retrodj
Egy csecsemő-lopás margójára

Történt nem is olyan régen, hogy a szombathelyi Markusovszky kórházból eltulajdonítottak egy újszülött csecsemőt! Ellopni, egy gyereket - már ez kiveri a biztosítékot...

Azt tudni kell, hogy jelenleg renováláson és bővítésen esik át a kórház, emiatt sokkal többen vannak az intézmény területén. A látogatási idő is nagyon rugalmas lett. Ennyit előjáróban. 

2014.07.09-én vadul száguldozó rendőrautók "spricceltek ki" a kórház területéről. Épp beteglágotgatóból jöttem és a szirénára mindenki felfigyelt. Az egyik jármű akkora sebességgel kanyarodott ki, hogy egy parkoló terepjárót majdnem lehúzott. Amire odaértem a Derkovits lakótelepre (kb 10 perc volt), már ott helyszínelt a közeg. Pedig a négy autó - négy felé vette az irányt. Szóval tudták kiket kell keresni. Persze a nézelődők ilyenkor beszéltek mindent: gyerekrablást, ittas vezetést, verekedést.
Azóta persze ország-világ tudja, hogy egy (több gyerekes) nő és férfi rokona besétált a szülészetre,majd találomra (na, persze) elvitték az 1 napos Hédit. Aztán jött a komment-áradat. Elmondták az elkövetőket mindennek, illetve a kórház is a célkeresztbe került. 

ÉN valamiért nem tudom (olyan mértékben) okolni a kórházat. Elhiszem, hogy nekik mindenkire figyelni kellene, megfelelően ellátni a gyerekeket, nőket (akár szülés előtt akár utána vannak).Ekkora létszámmal mindezt, hogy...? Volt 4 éve egy térdműtétem - akkor 2 nappali és 1 éjjeles ápoló személyzet (vicc) jutott 16 teremre. Szobánként 4-5 beteggel. Akkor egy MEGYEI szülészeten mennyi az annyi? Etetésnél segédkezni, tisztába tenni a csecsemőket, ágyneműt húzni, gyógyszereket adagolni. (gondolom ide is jut vagy 2-3 fő) Lehetetlenség ennyi mindent maximálisan megcsinálni és még felügyeljen is minden gyereket - mindezt éhbérért. Félreértés ne essen, nem lehet mindenért a másik oldalt okolni, de itt a tényleges javítás a személyzet növelésével oldható csak meg. Hiszen hamar észrevették (fél óra alatt), hogy lába kélt a csecsemőnek.
Na, de a másik oldal... Kérdem laikusként: ki mutogatna ujjal, ha egy bebugyolált gyereket lát az ember, a kórház területén? Pláne, ha az adott emberek fehérben vannak! (mint kiderült, egyikük épp ott végezte a "közösségi munkáját" - ergo ismerte a terepet). Szóval lehet őket nézni: látogatónak, személyzetnek, kontrollra érkező/távozó szülőknek. Bevallom, azok az arcok akiket látok (és nem ismerősök), fél perc alatt kikopik a memóriámból. De az anyuka tökéletes leírást adott - a számára ismeretlen nőről. A rendőrség pedig ebből ráismert a gaztevőkre... Na, persze...
Szerintem pontosan tudta az anyuka, hogy ki vitte el a gyereket, mivel pár házra laktak egymástól. Az elkövetők tisztában voltak, hogy az a lány megszült. Felkerekedtek, bementek, meglovasították, hazamentek. 1 óra múlva: bilincs, csecsemő a kórházban, rendőrök helyszínelnek. Ez tiszta CSI. De még Columbo és Kojak sem csinálták jobban.

Viszont, ami a lényeg. A gyomrom nem igazán emészti meg, hogy már a kórházból is ellopnak dolgokat. (hol egy tárcát, hol egy órát, hol egy csecsemőt). Kivételes példa nemcsak a városunknak, de szerintem az országnak is. Mégis, hol máshol lopnak el így gyereket? 
Van még egy forintos kérdésem, így zárásnak: ha már kocsit, telefont és már gyereket is lopnak - mi lesz a következő? Ülök a lakásban és kilopják a négy falat, amíg nem figyelek?

Szólj hozzá