2017. nov 01.

Szuperhős - gyenge pont nélkül...

írta: retrodj
Szuperhős - gyenge pont nélkül...

Annyira furcsa manapság moziba menni! Egyrészt sehol egy egyedi ötlet, másrészt folytatásokkal van tele a műsorfüzet. Ennek egy óriási felületét a szuperhősök fedik le. Batman, Superman, Bosszúállók, X-Men és a sort lehetne folytatni. A gyerekek – és a gyermeki lélekkel megáldott felnőttek – persze zabálják ezeket a filmeket. Engem viszont nem tud már úgy megérinteni, mint egykor.

Talán végérvényesen felnőttem, vagy csak zuhan a színvonal a filmiparban. Nem tudom! Abban viszont biztos vagyok, hogy az összes szuperhősnek van gyenge pontja. Életük tökéletesnek tűnik, pedig koránt sem az. Az Ő életük folyamatos rettegésben telik: vajon mikor talál rám egy jobb, erősebb antihős? Élet az ilyen? Aztán rájöttem ki lehet az, aki többet ér Bruce Wayne iparmágnásnál, Peter Parker fotográfusnál és a magát etalonnak beállító többi csodabogárnál. Ő pedig nem húz idétlen köpenyt vagy rejti el valódi énjét. Ugyanolyan átlagemberként élt, mint sok millió földlakó. Ő nem más, mint az édesanyám.

00387388.jpeg

Lehet legyinteni és nevetni, de racionálisan nézve, valóban többet ér, mint a fentebb írt díszes társaság.
S hogy miért a múlt idő? Mint írtam, minden szuperhősnek megvan a gyenge pontja. Legyen szó a kriptonról, a gazdag playboy gyenge szívéről – bizony, aki akarja legyőzheti ezeket a szupernek gondolt hősöket. Édesanyám ebben különbözött tőlük.

Még most is érzem az illatot, amikor kisétáltunk az onkológia vizsgálójából, miután közölték vele a rossz hírt. A legtöbb ember összeomlott volna, de Ő nem. Felemelt fejjel, nagy sóhajjal csak annyit kérdezett: mi jöhet még? Életének túlnyomó részét az orvosi várókban töltötte, mégsem adta fel. Keményen küzdött és nem mutatta, hogy mennyi fájdalom van benne.

123.jpg

Édesanyám igazi szuperhős volt és lehet a Mindenható megajándékoz 120 évvel, amit itt tölthetek, de az utolsó időszakban ismételt gondolatai örökre elkísérnek, melyeket sosem feledek:

 

„Nem félek a haláltól, csak a fájdalomtól, mert abból már épp elég jutott!”

 

Vajon a filmekben látott, igazinak hitt szuperhősök közül, melyik merné ugyanezt kimondani? No és nem mellesleg komolyan is gondolni…

Szólj hozzá

halál példakép rokon igaz történet 2017 édesanya merengés szuperhősök Amerika Halottak napja leg...